header foto header foto header foto header foto
 
Top

Interview Matt Bird - Nieuwe speler H1

27-7-2022

Deze week kondigde Schaerweijde enkele nieuwe spelers aan, waaronder verrassende nieuwe namen. Een ervan is Matt Bird, een 25 jarige Australiër, middenvelder met een vlijmscherpe pass en veel druk op de Cirkel. Hij is in veel opzichten een typisch Australische hockeyer, veel power, karakter en wil om te winnen. Mét resultaten. Hij staat tegelijkertijd ook bekend om iets minder fraais. Na een drugshandel in het strenge thuisland moest gevangenisstraf hem de ogen openen. Dat is gebeurd. Wegens goed gedrag is de voormalig international vervroegd vrijgelaten om weer te kunnen beginnen aan een fase waarin werk en hockey het belangrijkst zijn. Hij wil via de beste competitie van de wereld heel graag weer een kans krijgen om in het Australische Elftal te spelen. En Schaerweijde wil dat mogelijk maken.

Matt at z’n pap met een hockeystick. Vader én moeder hebben altijd gehockeyd en de kids gingen daarin mee. Elke dag na school of werk naar de verenging. Een hockeyclub met ambitie, in Perth, waar de paplepel al snel werd ingewisseld voor het echte werk. Matt was een talent. Hoewel hockey in Australië niet de nummer 1 sport is, rugby, voetbal en cricket zijn een stuk groter, geniet hockey groot aanzien. Het is een teamsport waar techniek, tactiek en mentaliteit ertoe doen. Iets om continu mee bezig te zijn om te perfectioneren. Anders gezegd, als iets in de raderen niet werkt, verlies je de wedstrijd.

Matt is gegrepen door hockey, met beide ouders als voorbeeld. De cultuur van de club maakt het beste in hem los. Succes is een soort besluit, geheel in lijn met de Australische mentaliteit.

Het is in die fase dat verleidingen op ander vlak hem de das om doen. Hij wilde tijd voor hockey door gemakkelijker geld te verdienen. De straffen zijn in het strenge Australië fors. Matt heeft een gevangenisstraf van meer dan twee jaar gekregen voor de handel in drugs. Wegens goed gedrag ingekort, komt Matt na een re-integratietraject weer terug in de maatschappij en pakt ook hockey weer op. Z’n passie en talent is er nog steeds. Overdag werken, als mechanicus in het bedrijf van z’n vader, ‘s avonds trainen is het devies voor de middenvelder.

Zelf zegt hij over de gevangenisperiode dat het niet easy was. Ook de terugkeer niet. Maar dat het wel z’n ogen heeft geopend. ‘Ik kijk anders nu, ik begrijp het en accepteer het. Het was een vreselijke misser en enorm vervelende periode, maar ik kijk nu beter.’ Zijn komst naar de Nederlandse Hoofdklasse is een perfecte kans. Hij wil zich keihard inzetten om mensen die in hem willen geloven te overtuigen van het goede in hem. Hij noemt het geen revanche, maar wil het waarmaken; voor de club, voor zichzelf en voor z’n land. ‘Alleen door te laten zien wie ik ben, kan ik mensen overtuigen. Ik kan begrijpen dat daar tijd voor nodig is, maar ik ga daar open en vol voor. Ik ben blij met m’n kans bij Schaerweijde, ook een familieclub met ambitie. En kan me niet beter wensen dan de Nederlandse Hoofdklasse. Als ik ergens mijzelf zou willen bewijzen is het op het hoogste niveau”. Dat hij met zijn vriendin, Kaitlin Nobs, die voor Klein Zwitserland gaat spelen, samen mag komen, maakt het een liefdevol avontuur.

Naast enkele typische outdoor sports zoals hiking en fishing is Matt in z’n vrije tijd een bedreven trainer/coach voor jeugdteams. Ook daar heeft hij veel lol in. Het team willen laten leren, het spel lezen, tackle back, het team als team,… als hij erover praat verraad hij zijn vele hockeyuren. Hij heeft veel te vertellen over het spelletje. Het moeilijkste aan hockey? ‘Make a good decision once you have the ball’. Dat blijft een kunst. Net als het leven zelf, zoals we allemaal zullen beamen.

Naschrift:
Niek van Exel, bestuurslid tophockey, en Albert Kees Manenschijn, hoofdcoach, zeggen over Matt Bird:

Wij zijn erg blij met Matt en hopen dat hij zich snel thuis zal voelen. Hij kan in de hoofdklasse echt het verschil maken. Hij woont straks in Nederland samen met z’n vriendin, die bij Klein Zwitserland in de hoofdklasse speelt. We hebben goed met Matt gesproken en grote verwachtingen van elkaar.

Met betrekking tot zijn verleden beoordelen wij de situatie als volgt; Matt Bird heeft een misser gemaakt en z’n straf uitgezeten. Zijn hockeytalent en -passie heeft hij nog steeds. Plus de urge om zich van z’n goede kant te laten zien/zich te bewijzen. Hij heeft de ambitie zich weer terug in het nationale team van Australië te spelen. Schaerweijde staat voor inclusiviteit en voor gelijke kansen en wij vinden dat we dat voor hem mogelijk moeten maken. Een soort tweede kans. Daar komt bij dat hem het visum is verleend, waaruit te concluderen valt hoe de Nederlandse overheid zoiets overweegt; ook tweede kansen gunt als aan je straf in het desbetreffende land is voldaan.
In onze gesprekken met Matt geeft hij nadrukkelijk aan dat de juiste lessen zijn geleerd. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Matt zich bij Schaerweijde in de hoofdklasse goed thuis zal voelen en kan gaan bewijzen”.Nieuws afbeelding